“Als goedkoopste uit de bus”

Klanten aan het woord

Het imago van de intensieve veehouderij is niet al te positief, weet Gerrit van den Berg, pluimveehouder in vleeskuikens moederdieren te Ane. Om bij te dragen aan een betere beeldvorming besloot hij een skybox te plaatsen in zijn nieuwe stal. Vanachter het glas kunnen bezoekers kijken naar wat 15.000 kippen zoal doen in een stal.

Van den Berg ging van een groepshuisvesting (communesysteem) naar een stal met scharrelkippen. Betere bevruchtingsresultaten waren het gevolg. Dit systeem staat ook te boek als dier- en welzijnsvriendelijker. In capaciteit ging Van den Berg er wel met 8000 dieren op achteruit, dus moest er een nieuwe stal komen, inclusief skybox en andere technische snufjes. Via een innovatief voersysteem worden de hanen en hennen ’s ochtends gescheiden. In de middaguren scharrelen ze weer bij elkaar en is er alle ruimte voor het bevruchtingsmoment.
Van den Berg: “Tijdens een open dag in een stal zijn we met Van Pijkeren in contact gekomen. Voor onze stal hebben we een bestek laten maken en enkele aannemers met ervaring binnen de agrarische sector hebben zich daarop ingeschreven. Van Pijkeren kwam het goedkoopst uit de bus. Daarnaast zijn ze bekend in de pluimveewereld en zit het bouwbedrijf dichtbij, ook niet onbelangrijk. Dit was de eerste keer dat we met Van Pijkeren in zee gingen en het is ons goed bevallen. Ze beschikken over goede werknemers, die alles zeer correct en netjes afwerken. Het personeel werkt efficiënt. Al het materiaal wordt bijvoorbeeld in een keer gebracht. Je hoeft je dus nooit zorgen te maken over wat wanneer geleverd zal worden. Ze hebben hun werk goed op orde. Alles is zonder problemen verlopen.”
Het resultaat mag er wezen. Met enkele fietsroutes in de buurt en het Pieterpad dat langs de boerderij loopt, verwacht Van den Berg veel mensen in contact te brengen met wat er allemaal gebeurt in de intensieve veehouderij. Want daar is niets geheimzinnigs aan.